Notrelė: Nuo Piktžolės iki Vaistažolės ir Sodo Puošmenos

Kiekvienas, turintis bent mažą žemės lopinėlį, greičiausiai yra susidūręs su notrele. Dažnai ji nepastebimai įsmunka į daržus, gėlynus ar tiesiog patogiai įsikuria patvoriuose, ir mes, griebęsi pirštinių, skubame ją išrauti kaip eilinę piktžolę. Tačiau ar kada susimąstėte, kokį lobį, nė neįtardami, išmetate į komposto dėžę? Notrelė (lot. Lamium) – tai nepaprastas augalas, kurio istorija, nauda ir grožis nusipelno kur kas daugiau nei piktžolės etiketės. Tai ir vaistas, ir maistas, ir nuostabi sodo puošmena, galinti nustebinti net ir daug mačiusius sodininkus. Pasinerkime į šio nuolankaus, bet galingo augalo pasaulį ir atraskime jį iš naujo.

Pažintis su Notrelėmis: Daugiau nei Viena Rūšis

Pirmiausia, svarbu suprasti, kad kalbėdami apie notrelę, mes dažnai turime omenyje bent kelias skirtingas, Lietuvoje paplitusias rūšis. Nors visos jos priklauso notrelinių (Lamiaceae) šeimai, kuriai priklauso ir tokios garsenybės kaip mėta, melisa ar šalavijas, kiekviena notrelės rūšis turi savo unikalių savybių.

Dažniausiai mūsų aplinkoje sutinkamos trys pagrindinės notrelės:

  • Baltoji notrelė (Lamium album): Tai tikroji vaistažolių karalienė, vertinama nuo senų laikų.
  • Raudonoji notrelė (Lamium purpureum): Kukli, bet anksti pavasarį pasirodanti ir bitėms ypač svarbi augalė.
  • Dėmėtoji notrelė (Lamium maculatum): Tikras atradimas dekoratyvinių augalų mylėtojams, galintis papuošti bet kurį pavėsingą sodo kampelį.
Notrelė: Nuo Piktžolės iki Vaistažolės ir Sodo Puošmenos

Kiekviena iš jų nusipelno atskiro pasakojimo, nes jų panaudojimo galimybės skiriasi – nuo gydomosios arbatos puodelio iki įspūdingo kiliminio augalo gėlyne.

Baltoji Notrelė (Lamium album): Baltoji Gydomoji Karalienė

Jei reikėtų išrinkti vieną, labiausiai nusipelniusią notrelę, tai be abejonės būtų baltoji. Ją lengva atpažinti iš keturkampio, tuščiavidurio stiebo ir sniego baltumo žiedų, kurie tarsi mažos lūpytės susitelkę lapų pažastyse. Nors išoriškai ji kiek primena dilgėlę, didžiausias jos privalumas – ji visiškai „nekanda“. Būtent todėl ji kartais vadinama „negyva dilgėle“.

Baltoji notrelė – tai tikra gamtos vaistinėlė. Liaudies medicinoje jos žiedai ir lapai naudojami šimtmečiais. Ir ne be reikalo. Šiame augale gausu gleivių, eterinių aliejų, rauginių medžiagų, saponinų, flavonoidų ir vitamino C. Dėl tokios turtingos sudėties baltoji notrelė pasižymi daugybe gydomųjų savybių.

Nauda Sveikatai:

  • Kvėpavimo takams: Arbatos ir užpilai veiksmingai lengvina atsikosėjimą, todėl yra puikus pagalbininkas sergant bronchitu, peršalimu ar gripu. Gleivės padengia sudirgusią gerklės gleivinę, malšindamos skausmą ir sausą kosulį.
  • Virškinimo sistemai: Dėl sutraukiančių ir priešuždegiminių savybių notrelė gali padėti esant lengviems virškinimo sutrikimams, viduriavimui.
  • Moterų sveikatai: Tai vienas žinomiausių augalų, tradiciškai naudojamų moterų negalavimams lengvinti. Ji padeda reguliuoti mėnesinių ciklą, mažina skausmingas menstruacijas ir per gausų kraujavimą. Taip pat naudojama esant baltosioms.
  • Išoriniam naudojimui: Stiprūs nuovirai naudojami kompresams ir vonelėms gydant odos uždegimus, egzemą, nedideles žaizdeles ar hemorojų.

Kaip Rinkti ir Naudoti?

Vaistinei žaliavai renkami tik pilnai prasiskleidę baltosios notrelės žiedai, kartais kartu su viršūniniais lapeliais. Geriausias laikas rinkti – saulėta diena, kai nudžiūsta rasa. Džiovinti reikia pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje, paskleidus plonu sluoksniu. Svarbu neperdžiovinti, kad žiedai nesutrupėtų į dulkes.

Arbatos paruošimas: 1-2 arbatinius šaukštelius džiovintų notrelės žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 10-15 minučių, nukoškite. Galima gerti po puodelį 2-3 kartus per dieną.

Raudonoji Notrelė (Lamium purpureum): Ankstyvo Pavasario Pranašė

Raudonoji notrelė – kur kas kuklesnė už savo baltąją giminaitę. Ji dažnai pasirodo viena pirmųjų pavasarį, kartais net sniegui nespėjus nutirpti, nuspalvindama dirvonus, daržus ir pievas savo purpuriniais atspalviais. Jos viršūniniai lapeliai ir žiedai dažnai būna rausvai violetinės spalvos, iš to ir kilo jos pavadinimas. Nors ji laikoma piktžole, jos vaidmuo ekosistemoje yra milžiniškas.

Anksti pavasarį, kai dauguma augalų dar tik bunda, raudonoji notrelė tampa vienu pirmųjų ir svarbiausių maisto šaltinių iš žiemos miego pabudusioms kamanėms ir bitėms. Jos nektaras suteikia energijos, kurios taip reikia ieškant naujų namų ir auginant pirmąją palikuonių kartą. Taigi, leisdami šiam augalui bent trumpai paūgėti savo sode, mes tiesiogiai padedame šiems gyvybiškai svarbiems apdulkintojams.

Nors gydomosiomis savybėmis ji nusileidžia baltajai notrelei, raudonoji taip pat yra valgoma. Jauni jos lapeliai ir žiedai puikiai tinka pavasarinėms salotoms, suteikdami joms švelnų, malonų skonį ir papildydami organizmą pirmaisiais vitaminais. Galima jos dėti į glotnučius, sriubas ar troškinius – tai puikus būdas paįvairinti mitybą natūraliais gamtos produktais.

Dėmėtoji Notrelė (Lamium maculatum): Dekoratyvinis Sodo Kilimas

O štai dėmėtoji notrelė – tai tikras deimantas tiems, kas ieško nereiklių, bet efektingų augalų savo gėlynui. Jei baltoji ir raudonoji notrelės dažniausiai auga laukinėje gamtoje, tai dėmėtoji jau seniai užkariavo sodininkų širdis ir yra auginama kaip dekoratyvinis augalas. Ir ne veltui!

Pagrindinis jos privalumas – įspūdingi lapai. Priklausomai nuo veislės, jie gali būti žali su sidabriška juosta per vidurį, beveik visiškai sidabriniai arba marginti įvairiais raštais. Ši lapija išlieka dekoratyvi visą sezoną – nuo pavasario iki vėlyvo rudens. Vasaros pradžioje augalas pasipuošia rausvais, violetiniais ar baltais žiedais, kurie taip pat labai vilioja bites ir kamanes.

Auginimo Ypatumai:

  • Vieta: Dėmėtoji notrelė geriausiai jaučiasi daliniame pavėsyje arba visiškame pavėsyje. Tiesioginėje saulės atokaitoje jos lapai gali apdegti ir prarasti dekoratyvumą. Tai idealus augalas po medžiais, krūmais ar šiaurinėje pastatų pusėje.
  • Dirvožemis: Ji nėra reikli dirvožemiui, tačiau labiausiai mėgsta drėgną, bet gerai drenuojamą, purią ir derlingą žemę.
  • Panaudojimas: Tai puikus kiliminis augalas, greitai uždengiantis tuščius žemės plotus ir neleidžiantis augti piktžolėms. Ji puikiai tinka gėlynų pakraščiams, alpinariumams, pavėsingoms vietoms apželdinti. Galima auginti ir pakabinamuose vazonuose, kur jos svyrančios kekės atrodo ypač gražiai.
  • Priežiūra: Priežiūra minimali. Augalas atsparus sausroms, tačiau karštą vasarą vertėtų palaistyti. Po žydėjimo galima šiek tiek apkarpyti, kad krūmelis būtų tankesnis ir tvarkingesnis.

Populiariausios Veislės:

Yra išvesta daugybė dėmėtosios notrelės veislių, kurios skiriasi lapų spalva ir raštais bei žiedų atspalviais. Keletas populiariausių:

  • ‘Beacon Silver’: Lapai beveik visiškai sidabriniai su siauru žaliu apvadu, žiedai purpuriškai rožiniai.
  • ‘White Nancy’: Labai panaši į ‘Beacon Silver’, bet žydi baltais žiedais. Puikus kontrastas tamsiame pavėsyje.
  • ‘Pink Pewter’: Sidabriški lapai su žaliu krašteliu ir švelniai rožiniai žiedai.
  • ‘Aureum’: Jauni lapai būna aukso geltonumo, vėliau pažaliuoja, centre išryškėja sidabrinė juosta. Žydi rožiniais žiedais.

Pasirinkę vieną ar kelias šių veislių, galite sukurti nuostabius spalvinius derinius net ir niūriausiuose sodo kampeliuose.

Notrelė Jūsų Virtuvėje: Pamirštas Supermaistas?

Nors daugiausia kalbama apie baltosios notrelės gydomąsias savybes, visų notrelių jauni lapai ir žiedai yra valgomi ir maistingi. Tai puikus būdas paįvairinti pavasario meniu ir gauti dozę vitaminų tiesiai iš gamtos. Jauni lapeliai yra švelnaus, šiek tiek žemiško skonio, be jokio kartumo.

Kaip Panaudoti Virtuvėje?

  • Salotose: Švieži, jauni lapeliai ir žiedai puikiai tinka įvairioms pavasarinėms salotoms. Derinkite juos su ridikėliais, agurkais, virtais kiaušiniais ir kitomis pirmosiomis daržovėmis.
  • Glotnučiuose (smoothies): Sauja notrelės lapų suteiks jūsų rytiniam kokteiliui papildomos maistinės vertės ir žalios spalvos. Jų skonis neutralus, todėl neužgoš kitų ingredientų.
  • Sriubose ir Troškiniuose: Susmulkintus notrelės lapus galima dėti į žalias sriubas (kaip dilgėles ar rūgštynes) arba įmaišyti į troškinius baigiant virti.
  • Pestuose: Išbandykite pasigaminti pesto padažą, pakeisdami dalį baziliko notrelės lapais.
  • Papuošimui: Valgomi notrelės žiedeliai – puikus ir elegantiškas būdas papuošti salotas, desertus ar kitus patiekalus.

Svarbu: Maistui ir gydymui rinkite notreles tik iš švarių, nuo kelių ir pramonės nutolusių vietų. Įsitikinkite, kad gerai atpažįstate augalą.

Ekologinė Notrelės Svarba: Kodėl Verta Ją Toleruoti?

Net jei nesiruošiate notrelių valgyti ar jomis gydytis, verta pagalvoti apie jų palikimą savo aplinkoje. Kaip jau minėta, anksti pavasarį žydinčios notrelės (ypač raudonoji) yra kritiškai svarbios kamanėms ir bitėms. Šiuo laikotarpiu, kai žiedų dar labai mažai, kiekvienas nektaro šaltinis yra aukso vertės. Pamaitintos kamanės motinėlės gali sėkmingai sukurti naujas kolonijas, kurios vėliau vasarą apdulkina mūsų agurkus, pomidorus, obelis ir kitus sodo augalus, taip užtikrindamos gausų derlių.

Be to, dėmėtoji notrelė, kaip kiliminis augalas, padeda išsaugoti dirvos drėgmę, apsaugo ją nuo erozijos ir neleidžia plisti agresyvioms piktžolėms. Tai natūralus mulčias, kuris dar ir atrodo estetiškai.

Išvada: Atverkite Akis Notrelės Grožiui

Notrelė – tai tobulas pavyzdys, kaip dažnai mes nepelnytai nuvertiname tai, kas auga tiesiog po mūsų kojomis. Tai augalas, kuris gali būti ir vaistas, ir maistas, ir sodo puošmena, ir pagalbininkas ekosistemai. Užuot skubėję ją išrauti, kitą kartą stabtelėkite. Įsižiūrėkite į subtilų jos žiedų grožį, palieskite švelnius, nedilginančius lapus. Galbūt nuskinsite kelis žiedus arbatai, o gal įbersite saujelę lapų į salotas. O gal tiesiog paliksite ją augti kampe, kaip dovaną pirmosioms pavasario bitėms.

Leiskite notrelei atskleisti visas savo puses – nuo kuklios daržo gyventojos iki elegantiškos gėlyno damos. Atraskite šį nuostabų augalą iš naujo ir pamatysite, kad gamtos lobynas yra daug arčiau, nei manėte.

You may also like...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *